Konsisten dan Kesabaran

Kelas Renang Kanak-kanak

 

Di bawah ini adalah video En.Azman dan anak kecilnya bernama Mia. Mia baru berumur dalam lingkungan 3 tahun lebih. Seperti ibubapa zaman ini, En.Azman ingin melihat anaknya pandai berenang dari usia kanak-kanak lagi. En.Azman bukan sekadar ingin melihat anaknya pandai berenang sahaja, tetapi beliau mempunyai keazaman yang kuat untuk melihat Mia betul-betul boleh berenang. Keinginan dan keazaman En.Azman itu seiring dengan usahanya membawa Mia ke kelas renang hampir setiap minggu tanpa jemu. Jarang benar beliau skip kelas kecuali beliau benar-benar ada kecemasan. Itupun beliau akan menghantar sms memberitahu ketidakhadiran bersebab beliau.

Semasa sesi kelas, kerap kali juga Mia tidak mahu melakukan aktiviti atau latihan. Biasa lah, kanak-kanak. Mereka lebih minat hanya hendak bermain sahaja. Tetapi En. Azman seorang yang penyabar. Beliau sentiasa memujuk dan memberi perangsang kepada Mia. Kata-kata pujian diperlukan untuk kanak-kanak ini bersemangat melakukan latihan. Setiap kali Mia berjaya melakukan satu-satu latihan En.Azman dan saya akan memujinya. Dengan cara ini kelas berjalan dalam suasana gembira yang dapat diterima oleh Mia. Akhirnya apa yang dilakukan oleh En.Azman berbalas. Mia sudah boleh berenang dalam jarak 15 meter tanpa apa-apa alat bantuan.

Dua perkara penting yang tidak boleh ditinggalkan oleh ibubapa yang berhasrat melihat anak-anak mereka boleh berenang sejak kecil lagi ialah :

  1. KONSISTEN
  2. KESABARAN YANG TINGGI

Untuk itu mari kita saksikan bagaimana Mia berenang dalam jarak 15 meter di kolam Presint 11 dalam video di bawah

 

Kelas Renang Kanak-kanak

 

Posted in Berita Terkini and tagged , , .

+Mohd Bazli
Kelas Renang Putrajaya - sertai kelas renang kanak-kanak,dewasa dan muslimah. Kelas Renang di Putrajaya. Kelas Renang terbuka untuk semua peringkat pelajar tadika, pelajar sekolah, kolej, universiti, syarikat, korporat dan sebagainya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*